Rapport från ÅFIR/ÅFOR 2019

  • 21 aug 2019
  • Kappsegling

image: Rapport från ÅFIR/ÅFOR 2019

Årets ÅFOR blev en mycket blåsig och strapatsrik historia för de flesta båtar.

Bilden är inte från ÅFOR men illustrerar rätt bra hur det kunde kännas när "vinden kom som en smocka strax efter Almgrundet, då den på kort tid vred från sydväst till väst och ökande från 6 till 15 m/s"!

Läs vår sailing master Robert Sagulins berättelse här!

ÅFIR

3 Linjetter deltog i årets upplaga av ÅF Inshore Race som av de flesta betraktas som en uppvärmning för skärgårdsdelen av ÅFOR, dvs Gotland Runt. Totalt startade 51 båtar på den 10 distans långa banan med start vid Fjäderholmarna och målgång utanför Kastellholmen.

Bästa Linjett bland de 51 startade besättningarna var återigen Lennart Pilfalk som med en gast seglade sin Linjett 34, Alva i mål på 16:e plats. Vi hoppas Lennart snart tar steget till ÅFOR för att visa upp sin och båtens kapacitet.

Vindarna var väldigt lugna men ökande och viss buskighet mot slutet. Totalsegrare blev First 36.7:an Team PRO4U.

 

ÅFOR

Återigen hade KSSS ordnat så vi att 11 Linjetter (varav 2 endast var anmälda till IFOR) kunde ligga förtöjda tillsammans.  

Evenemanget och upplägget på Skeppsholmen är nu fullt intrimmat sedan man flyttade starten från Sandhamn år 2011.  I och med internet med vädersiter är skepparmötet kvällen innan start numera en rask presentation av tävlingsledning, sponsorer och lite kändisar. KSSS med Stockholms Stad i ryggen gör i alla fall ett fantastiskt arbete för att visa upp kappsegling för landkrabbor och turister.

Skärgårdsdelen var riktigt rolig igen med lagom vind och trängsel. Mest kryss och halvvind i de typiska sydliga vindarna. Väl ute på havet väntade många tyvärr in i det sista med att skifta segel inför den väntade hårda västvinden. Vinden kom som en smocka strax efter Almgrundet då den på kort tid vred från sydväst till väst och ökande från 6 till 15 m/s. Man glömmer lätt hur jobbigt det blir med för mycket segel i hård byig vind och snabbt växande sjöar, speciellt när det är mörkt.  Flera med oss underskattade problemen och fick uppleva sjösjuka, skörade segel och i vissa fall mastbrott. Många, varav några Linjetter bröt tidigt. Medelvinden strax norr om Gotska Sandön lär ha varit 18 m/s. Ingen fara för en Linjett om man som vi tuffade fram utan försegel och med två rev i storen. Vi hade nog burit 110 % fock hela natten om någon velat gå upp på fördäcket efter det att vi rev ned det som var kvar av genuan. Två rev i storen och genua 1 är ingen bra segelföring för någon båt.

När det ljusnade fick vi upp hårdvindsfocken som vi körde barberhalad på självslående skenan. Vi kryssade bra med denna sen när vinden vred mot sydväst. Halvvägs från Östergarn till Hoburgen minskade vinden något men motade ytterligare varefter vi kryssade runt Hoburgen med 110 % fock.

Halvinden fortsatte sedan med ca 10 -12 m/s när vi gick norrut förbi Visby. Redan vid Karlsöarna dog vår GPS och plotter. Inte så bra men vi hittar ju hem efter ett tjugotal Gotland Runt.  Strax norr om Gotska Sandön vred vinden mot nordost men tyvärr lossade vår vantinfästning på undre spridarnocken efter allt skak i lä (babord). Vi fick raskt ta ner segel, staga med fall och åka motor mot Sandhamn via Nåttarö. Trist att bryta när man har 40 sjömil kvar men vi hade gott sällskap.

Totalt bröt 103 båtar av 229. Däribland 4 Linjetter.  Många bröt på grund av sjösjuka vilket man får se som ett mått på bra sjömanskap.

Detta var det andra blåsiga året i rad. Lärdomen får bli att kolla riggen noga och att inte underskatta påfrestningen av vind, vågor och mörker. Vår rigg gick ganska lätt att fixa i Sandhamn men inget man gör första gången på havet i höga vågor och 10 m/s vind.

Bästa Linjett blev Kristoffer Gustavsson med L-43:an Aliccia på plats 54.

Robert Sagulin på Linjett 37:an Merlin