Åland offshore race 2021

Årets Åland Offshore Race lockade 40 båtar varav 5 linjetter. Prognosen för nattetappen till Mariehamn var ca 10 m/s O-NO, och möjligen ökande.  De flesta valde att starta med revad stor och fock. Det var fullmåne, som tyvärr doldes av ett kompakt molntäcke, vilket innebar att det var rejält mörkt.

Norr om Möja blev det stökigt med sjö och upp mot 13 m/s kryss och ännu mörkare. Några båtar bröt här, och på Alina gick schacklet till fockfallet av.  När vi väl hade fått ner focken beslöt vi oss för att byta till hårdvindsfocken, för att slippa skifta segel senare i den ökande vinden.  Tyvärr (?) blev det snarare så att vinden lugnade sig lite när vi väl kom ut på Ålands hav, så hårdvindsfocken var kanske inte optimal.

Mariehamn bjöd på skön vila och god och trevlig middag som vanligt.

Lördagens etapp från Marhällan utanför Mariehamn blev en behaglig slör i ca 8-10 m/s till en början, men som avtog något efterhand.  Bra för oss då de snabbare båtarna som startade senare aldrig hann ikapp oss. Väl inomskärs blev det platt och det gällde att hitta rätt väg och inte vara i vägen för färjorna.

 

Bästa Linjett blev Jan Komorowski på 33:an Serenity, som seglade in på en 12:e plats.  Övriga Linjetter följde ganska samlat i listan efter Serenity.