Åland offshore race 2019

Åland Offshore Race 

Fantastiska förhållanden detta år som kompensation för det inställda racet 2018 då det blåste storm. Läs Robert Sagulins berättelse från Linjett 43 Aliccia.

Tidigare väderprognoser indikerade en ganska hård kryss eller sträckbog från Östra Stendörren till Åland. Nu blev det månskensspinne i lätt till ökande vind fram till Morsken. Jakten ombord på Linjett 43:an Aliccia påbörjades 21:25 som 3:e sist startande båt. Ombord blev humöret snabbt på topp då vi hade kört om halva fältet redan innan nedtagning av den stora något plågade lättvindspinnen vid Morsken. Tror vi hade mer vind i starten än de tidigt startande och vår tyngd och höga mast gjorde att vi raskt gled igenom bleket vid Stavsnäs. Efter halvvinden från Morsken satte vi standardspinnen vid Fejan och sen bar det av i 10 knop mot soluppgången och Åland. Vi var en av få båtar som bar spinnen nästan hela vägen till Marhällan. Spurten till ÅSS brygga i lättvind gick bra och vi kom i mål som total 5:a tidigt på fredag bara några få minuter efter segraren en J-111. Hela sträckan gick för babord med en redig nackspärr som följd.

Bra vila, bastu, prisutdelning och finmiddag var bästa tänkbara uppladdning inför lördagens race mellan Marhällan och Ålandsgrund norr om Furusund.

Återigen gjordes resan utan ett enda slag i hård bidevind som lättade ut efter Kapellskär. Aliccia var nog en av få båtar som bar genua och full stor trots 9-11 m/s rakt i sidan. Inte ens gennaker-båtarna provade undanvindsegel då sjön vara ganska vinglig och grov. 

Vi körde om en stor del av fältet fram till Kapellskär där vi sen hamnade lite fel i samband med att en stor färja passerade varvid vi tappade några placeringar innan målgång. Tror vi hade en 14:e plats på sträcka 2 och med 46 startande båtar blev vi 6:a totalt med båda sträckorna sammanslagna. Bra skörd i Linjett Cup då det var 6 Linjetter med som alla hade hyfsade placeringar. Totalsegrare blev Figaro 3:an Totalör som kunde surfa på sina bärplan under större delen av racet.

Efter målgång var det fest vi Blidö Värdshus. Tyvärr kallade plikterna för gastarna Mats G, Staffan E, och Robert S som lämnade med bussen. Kvar för festen blev Aliccia med Kristoffer och Nils.