Nyheter

Från gast till skeppare

  • 11 maj 2023
  • Aktivitet

En nyttig dag för dig som oftast "åker" båt

Med ovanstående rubrik presenterade vi för några år sedan aktiviteten som vi kom att döpa till ”Från gast till skeppare”. Under tre år (2015-2017) genomförde Linjettförbundet denna aktivitet en lördag under försommaren. Totalt deltog nästan 100 personer genom åren. Nu har det gått några år och vi har fått förfrågningar om vi inte skulle återuppta det. Sagt och gjort!

”Från gast till skeppare” är en dag med praktisk båthantering inklusive segling, motordrift, angöring. Övningen är tänkt för dig som normalt inte seglar båten och som vill kunna ta över om något händer eller bara bli mer delaktig och ha roligare ombord. Här får du lära utan prestige och inpräglade roller. Detta är därför inte en familjeaktivitet.

Vi kommer att ha flera båtar och instruktörer som utnyttjas under dagen. Givetvis är båtarna uteslutande Linjetter av olika storlekar. Instruktörerna ställer upp med sina egna båtar och är väl förtrogna med deras hantering.

Vi träffas på Bullandö Marina kl 9.00 lördag morgon den 10 juni för en kortare gemensam genomgång och sedan kastar vi loss. Alla följer samma aktivitetsplan med olika moment oavsett båt.

Moment som kommer att ingå är:

·    Manövrering med motor och allmän båthantering.
·    Angöring till brygga och boj och land (land i mån av möjlighet)
·    Segelsättning och -revning
·    Hantera plotter och enklare navigation
·    Man över bord

Från tidigare års erfarenheter är det mest efterfrågade att träna på tilläggning och manövrering med motor. Mycket fokus kommer därför att läggas på detta.

Vi ordnar enklare lunch som vi tar med oss och troligen äter vi tillsammans på bryggan i Norrviken (Runmarö). Efter dagen har vi en gemensam middag på Bullandö krog för de som önskar, då givetvis även andra familjemedlemmar är välkomna. Själva evenemanget är kostnadsfritt. Lunch (c:a 120 kr) och ev middag betalar ni själva.

Anmälan senast 22 maj via denna länk.  (Vid för få antal anmälda, reserverar vi oss rätten att ställa in evenemanget. Bekräftelse skickas ut 23 maj)

Välkomna!

Träff med SSRS

  • 1 maj 2023
  • Aktivitet

image: Träff med SSRS

Sjöräddningssällskapet (SSRS) grundades 1907 och har idag 74 räddningsstationer med över 270 räddningsenheter längs våra kuster och i våra största sjöar. En besättning från Räddningsstation Stockholm kommer på besök för att berätta om verksamheten och dela med sig av sina erfarenheter. Efteråt finns möjlighet till frågor och att få titta in i en modern 11-meters täckt räddningsbåt.

När: Tisdagen den 9 maj kl 18.30. 

Var: Näsbyvikens Båtsällskaps klubblokal, Djursholmsvägen 16, Täby

Föredraget börjar 18.30. Därefter bjuder Linjettförbundet på kaffe/te och tilltugg medan vi får möjlighet att gå ombord på räddningsbåten i grupper i mån av tid. 

Anmälan senast 6 maj via denna länk - antalet platser är begränsat. 

Om SSRS får utryckning, kan föredraget behöva ställas in eller avbrytas.