Sailing master´s resumé

I år var ordningen bra vid startområdet på Skeppsholmen.  Hamnpersonalen verkade väl informerad om Linjettförbundets ambitioner att förtöja våra smycken tillsammans. Tyvärr blev det ändå under fredagen viss inblandning av andra båtar men de nya Linjettflaggorna markerade tydligt vår närvaro och vårt revir. Besiktningarna gick som vanligt ganska smidigt. Årets koordinerade nedslag blev tävlingslicensen som skulle slantas via nått irriterande internetkoncept.

Redan under lördagen hade Lennart Pilfalk med Linjett 34:an Alva utmärkt sig med en hedrande 4:plats i ÅF Inshore Race  bland drygt 50 båtar varav 5 Linjetter.

Skärgårdsdelen i ÅFOR var trevlig och snabb med långa sträckbogar i byig nordlig vind. Oxdjupet var som vanligt en utmaning där vindvriden kunde ge riktigt bra lyft även i resultatlistan. Linjetterna hade kanske lite svårt att hävda sig på halvvindarna men de flesta hade hyfsade placeringar innan det bar av mot Almagrundet.

Den byiga vinden hade succesivt ökat och redan på Kanan var det en del båtar som skördade spinnen men de flesta väntade med sättning till efter Korsöhalsen. Vid Alma ökande vinden igen samtidigt som det blev mer läns mot Gotska Sandön. Det blåste mellan 10 och 16 m/s samtidigt som sjön byggde upp. Många rev spinnen tidigt efter diverse broachar då rodren släppte i vågtopparna. Linjett 37:an är stadig och gick som tåget söderöver men snart fick även vi ett par broachar varav den sista la oss på sidan några minuter då lovartsgajen släppte. Bara en oavsiktlig knut på läskotet fick oss att inte tappa båda hornen på spinnen. När vi sen lyckades winscha ned spinnen och samtidigt mata ut fallet ”kitade” hela båten med sidan före med spinnen ca 10 m upp över den liggande masten. Otroligt nog inga skador förutom tappade gajar och en stukad men reparerbar kick.

Vet att många Linjetter och andra båtar fick en äventyrlig resa mot Hoburgen med mastklättring, skador och fartrekord. En fördel att den tuffare seglingen var under första dygnet då man ännu var pigg.

Tyvärr knäckte vi spinnbommen (kolfiber) när vi gippade vår spirade fock vid Gotska Sandön. Vi toppade 16 knop med spinne och 15 med spirad fock på surfen så en platt gång mot märket med spirad saxad fock var nog annars en bra sättning. I gryningen lyckades vi såga av spinnbommen och flytta belagen så bommen blev drygt 1 m kortare. Det gick att segla men vi sumpade kanske 0,5 knops fart ned mot Hoburgen.

Efter rekordtidig rundning av Hoburgen blev det kryss med längre sträckbogar under avtagande vind upp till Karlsöarna. I Visby dog vinden och många med oss drev omkring utanför hamnen i 5 timmar. De som blev liggande längre ut fick givetvis vinden först och kunde passera många båtar innan rundningen. På vägen upp mot Alma var det lätt kryss som successivt vred med. Tror det gick bättre för oss som låg lite längre västerut. Innan Almagrundet var det sen igen dags för ett sedvanligt bleke. En del fick sen kryssa in mot mål medan de som kom senare fick en fin sträckbog mot Skanskobb.

Väl i Sandhamn var det som vanligt lite avmätt för oss som kom i mål på morgonen. De snabba båtarna kunde festa loss redan på tisdagskvällen med VM-fotboll. Sammantaget gick det ganska bra för Linjetterna.  All 15 kom i mål trots att 20 % av totalt antal startande bröt. 7 av 15 Linjetter fick topp-12 placeringar i sina klasser.

Hårda vindar och lättare kryss i skvalpig sjö är ju bra Linjettförhållanden. Aldrig helt rättvist med vädret. Årets väder gynnade snabba båtar. Även de långsammaste båtarna hade viss fördel mot majoriteten.

Årets GR hade det mesta av sedvanliga ingredienser.  Det enda man slapp var den kvalmiga värmen och flugorna som under bleken brukar vara extra plågsamt.

KSSS inbjudan signalerade att var 5:e båt skulle få pris. Nu belönades bara plats 1-3 samt de 10 bästa i totalen + diverse vandringspriser (Femells fick priset för bästa Linjett). Kanske rationellt men det blev snopet för fler av oss som hängde kvar för en liten pokal.