Linjett 34 blir till

Sjösättning av Linjett 34 (år 2010)

(Samtliga bilder är tagna av Daniel Gustafsson, där inte annat angivits)

En helt ny lösning av sittbrunnen. Lägg märke till den öppningsbara toften akterut, placeringen av automatstyrningen, den lägre sargen i akterkant och den högre i framkant. Noter även grabbräckena i nergångsluckan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De första slagen. Gissa känslan ombord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det känns bra. Mats har stöd för foten. Pinnen ligger lätt i handen. Notera även placeringen av motorreglage och instrument.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förnöjd Gustafsson. L34:an är balanserad och sköter sig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är denna sida Mats Gustafsson vill visa konkurrenterna när han nu testar L34:an i Roslagen Sea Race och givetvis Gotland Runt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mats Gustafsson: "Det är för er och skärgården vi bygger Linjett 34!"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: C-H Segerfeldt)

Mats Gustafsson fick presentera den nya skapelsen Linjett 34 åtskilliga gånger under dagen. Lägg märke till träbiten som ligger på skarndäck. Tanken är att ersätta toerailen (relingslisten) med en trälist med infällda byglar och en ordentlig infästning i skrovet. Renare, snyggare och lättare att hålla rent, förklarade Mats.

– Jag är bara en samordnare, sa Mats Gustafsson när han presenterade sin senaste Linjett för över 170 personer vid Linjettförbundets årsmöte i Rosättras båtvarv.
Även om många skrattade åt denna underskattning var det nog ändå en bra sammanfattning av hur konstruktören Mats Gustafsson arbetar. Han lyssnar, tar, omvandlar, sågar och bryter, testar och förkastar. Kundernas behov ska samsas med marknadens och trenderna.

Inga raka stävar
–Men det ska synas att det är en Linjett. Jag gör aldrig avkall på språng, siluett eller en smidig vattenlinje. Det blir inga raka stävar. Vi bygger för er och den svenska skärgården.
Därför har det blivit en bulb (900 kg)på kölen och en helt ny oregelbunden kölinfästning. Djupgåendet i framkant är 1,75 och i bakkant 1,85.
– Så nog ska ni komma in till klipporna ni är vana vid, lovade Mats.
Ok då, stäven har rätats upp 5-6 centimeter, men det ligger väl inom mats löfte.
De stora förändringarna är i häcken. En öppningsbar dörr ut på den infällda akterspegeln. Hundägare och barnfamiljer lyste upp.
Och V-formen på skrovet består om än något rundare. Då ska den klara 700 kg semesterpackning utan att det märks nåogn större skillnad.
5,6 ton och samma fribord som på 40:an.
Alla elwinschar placeras nu inom räckhåll för rorsman och självklart rorkult. Mats såg fram emot att få segla rorkult efter att i ganska många år varit hänvisad till ratt.
– Vi höjer sprayhooden 20-25 centimeter, men på frågan hur kapellbågarna ska monteras när akterspegeln kan öppnas lämnades därhän.
– Kommer vi så långt löser vi det nog, sa Markus, produktionsansvarig, och fick skrattarna med sig.

Arbetsplats
Navigationsplatsen är omdöpt till arbetsplats med svängbar tv-skärm. Riktigt snyggt med öppna flytande avställnignsytor.
– Det var ett jäkla sågande innan vi den delen blev klar, men nu har vi bestämt oss. Vi vet att våra kunder blir äldre och vill ha det mer bekvämt.
Att ta fram en båt vart 4-5 år handlar om att stärka varumärket och skapa tilltro på marknaden.
–  En Linjett är ett hållbart koncept i minst 20 år för varje modell. Då måste det vara långa serier.
Två takluckor blir det till salongen, varav en är öppningsbar. Och så solceller. Nu är det 100W och i princip kan man därmed skippa landströmmen, menade Mats.
Nedgångsluckan har en suverän lösning genom att den är balanserad och stannar i det läge man släpper

Hela Mats Gustafssons presentation finns som powerpointbilder L34 Linjettmötet .